Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

Η μέση ηθική πλειοψηφία

Είναι δίπλα μας, ο καθημερινός άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτός που ερεθίζεται από τις χαζοχαρούμενες starlets των μεσημεριάτικων εκπομπών life style. Και καταγγέλλει σωρηδόν την ηθική κατάντια της εποχής μας. Ενημερώνεται από τους stars των εκπομπών λόγου σχεδόν καθημερινά, και έχει λόγο για όλα: («έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι» , “να καεί, να καεί το μπ…. Η Βουλή» κά).
Ξυπνά κάθε πρωί γιομάτος άγχος για τις κάρτες που χρωστά (τι διάολο το ήθελα το διακοποδάνειο;), για τις δουλειές που πάνε κατά διαόλου, την εφορεία που τον κυνηγά ( ο ίδιος βέβαια την κλέβει όποτε μπορεί), για τα ελλείμματα φταίνε οι άλλοι!!! Στριμωγμένος στην κίνηση, χαϊδεύει το ταμπλό στο νέο του ( με δανεικά) αυτοκίνητο, κορνάρει σαν δαιμονισμένος στο φανάρι και βρίζει την «κλώσα που δεν τον ρώτησε και αντί για πιάτα, οδηγεί). Στο γραφείο, κουτσομπολεύει τους συναδέλφους του και προσπαθεί να γίνει αόρατος από όλους (άσε τα κορόιδα να κάνουν τη δουλειά).
Γυρνάει στο σπίτι και κλειδαμπαρώνεται (τόσα γίνονται, γέμισε ο τόπος μετανάστες), από τις εφημερίδες κρατά τα dvd και άντε να διαβάσει και τα νέα της show biz, βρίζει όμως (τους αλήτες τους δημοσιογράφους). Μπροστά στην οθόνη της ΤV για ώρες, κάποιοι πιο προωθημένοι τη συνδυάζουν και με το laptop (facebook, άντε και κανένα blog από αυτά που τα λένε απλά και σταράτα κι έξω από τα δόντια και δείχνουν και κανένα σκανδαλάκι).
Σπαρταρά σαν ψάρι έξω από το νερό. Του έχουν στερήσει το οξυγόνο. Θα ήθελε κι αυτός να διαβάσει, να δει μια ταινία της προκοπής, να απολαύσει μια μουσική έξω από τα σουξέ της εποχής, να βγει και να δημιουργήσει παρέες αληθινές και φίλους και ουσιαστικές σχέσεις. Δεν θέλει να περιμένει ώρες στο πολιτικό γραφείο του Βουλευτή του για το ρουσφετάκι που έχει ανάγκη, δεν θέλει να βλέπει παντού εχθρούς και συνομωσίες. Δεν θέλει , αλλά δεν μπορεί. Βαθιά μέσα του ξέρει ότι και ο μετανάστης έχει δικαιώματα, αλλά είναι πιο εύκολο να τον διαμονοποιήσει και να τον στείλει στο διάολο και έξω από την Πατρίδα ΤΟΥ!! (να κάνουμε δημοψήφισμα ρε, να δούμε πόσοι Έλληνες, αληθινοί είμαστε!!!). Κι έχει ο θεός, θα βρει άλλους εχθρούς να στοχοποιήσει: τους ομοφυλόφιλους, τους αναρχικούς, αυτούς που λένε «Έλληνας γίνεσαι , δεν γεννιέσαι», τους «άλλους» γενικά, αυτούς που δεν είναι ίδιοι με αυτόν. Θέλει όλους να τους κάνει σαν τον εαυτό του. Θέλει ολόκληρη τη χώρα , χώρα της ασφυξίας, με πολίτες σκυφτούς και γκρίζους, σαν τη ζωή του.(Εφημερίδα "Νέα Κρήτη" Δευτέρα 17/05/2010)

Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

Ασφαλιστικό


Μια πολύ καλή, βαθύτατα πολιτική ανάλυση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας: "Το ασφαλιστικό συσχετίζεται με την γενικότερη κατάσταση της οικονομικής πολιτικής, τα ελλείμματα και τη σημερινή συγκυρία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις την ανεργία και την εισοδηματική πολιτική. Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς χειροτερεύει αφού οι πραγματικές αιτίες ούτε στα όρια ηλικίας του ενεργού πληθυσμού ούτε στα όρια ηλικίας του ενεργού πληθυσμού ούτε στο ύψος των συντάξεων των ασφαλισμένων οφείλονται αλλά στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από τις τράπεζες για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και το χρηματιστήριο, από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, από την κακοδιοίκηση και την έλλειψη αποτελεσματικών οργανωτικών δομών και τεχνολογικής υποστήριξης".Η συνέχεια του άρθρου εδώ: