Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

Η αναγκαιότητα του αγώνα

Είναι κοινή παραδοχή ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της (αν εξαιρέσουμε μια μικρή κάστα που ζει με το μαύρο χρήμα της διαπλοκής και της αισχροκέρδειας), βιώνει μια πρωτόγνωρη λιτότητα και δεν βλέπει διέξοδο πουθενά. Τα προεκλογικά συνθήματα και οι αναλύσεις, έχουν γίνει κουρέλια και εκείνο που κυριαρχεί είναι η έλλειψη συγκροτημένου πολιτικού λόγου και σχεδίου.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης ένας πρωτοφανής εκβιασμός ψυχολογικός και πολιτικός είναι σε εξέλιξη: Αφού επί σειρά μηνών τρομοκράτησε ολόκληρη την Κοινωνία, τώρα σε κάθε πρωτοβουλία της που διαλύει το Κοινωνικό Κράτος μας λέει: Διαλέξτε ανάμεσα στην πτώχευση της χώρας και στα μέτρα της τρόικας!!! Η πολιτική πράξη αντιμετωπίζεται ως λογιστική.
Η ΝΔ, παλεύει να βρει τον βηματισμό της και παραπαίει ανάμεσα στις εθνικιστικές κορώνες (βλέπε μεταναστευτικό) και αριστερίστικες καταγγελίες του μνημονίου.
Η παραδοσιακή αριστερά, μην έχοντας μια σύγχρονη ανάλυση για την παγκοσμιοποιημένη αγορά, από τη μια σαλπίζει επαναστατικές κορώνες περί επανάστασης και από την άλλη προσπαθεί να ισορροπήσει στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις ανάγκες υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών που πλήττονται.
Η απογοήτευση και ο θυμός, είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί σε εκείνους τους συντρόφους , που με τη συμμετοχή τους στα κοινά και στη μεγάλη Δημοκρατική παράταξη επί σειρά ετών , στόχο είχαν όχι την προσωπική τους βολή αλλά την αλλαγή της κοινωνίας. Απογοήτευση γιατί βλέπουν τις σταθερές χρόνων για Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη , να γκρεμίζονται και θυμό γιατί συνειδητοποιούν, ότι αυτό που μένει στο απυρόβλητο είναι το μεγάλο κεφάλαιο επιχειρηματικό και τραπεζικό που ουσιαστικά δημιούργησε και επέκτεινε την κρίση.
Τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο νήμα που να ενώνει την οργανωμένη βάση του κινήματός μας , με την ηγεσία. Ιδεολογικές αρχές, θέσεις Συνεδρίων, διασκέψεων και προεκλογικών δεσμεύσεων, έχουν γίνει κουρελόχαρτα και τα πάντα αντιμετωπίζονται ως μονόδρομοι και θέσφατα.
Κάθε πολίτης συνειδητοποιεί , ότι η κρίση είναι υπαρκτή και οι ευθύνες της δεξιάς τεράστιες. Καταλαβαίνει ότι είναι υπαρκτές οι πιέσεις από την κυριαρχία των αγορών επί της πολιτικής, καθώς και την κυριαρχία της συντηρητικής πλειοψηφίας στην Ευρώπη. Από την άλλη, βλέπει ότι η Κυβέρνηση, δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και δεν ενεργοποιεί δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον υπάρχοντα αρνητικό συσχετισμό. Έξοδος από την κρίση σημαίνει πρώτα δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ανακατανομή και ανάπτυξη. Έξοδος από την κρίση σημαίνει αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την τιμωρία των ενόχων. Έξοδος από την κρίση σημαίνει νέα αρχή, νέα κοινωνική συμμαχία που θα υπερασπιστεί το σοσιαλισμό και όχι τη βαρβαρότητα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις «αγέλες των λύκων» να κατασπαράξουν την κοινωνία, να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους να ανατρέψουν το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».
Το κίνημά μας, η οργανωμένη του βάση, έχει ευθύνη να παλέψει, να αποκρούσει, να αντεπιτεθεί σε αυτή την επίθεση.
Έχουμε υποχρέωση όλοι, όσοι τοποθετούμε τον εαυτό μας στη δημοκρατική παράταξη, να συνεχίσουμε τους δίκαιους αγώνες μας .Το κείμενο δημοσιεύθηκε και εδώ: www. cretalive.gr: