Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

Oh tembora oh mores (Ω καιροί, Ω ήθη)


Η βάρβαρη επίθεση που δέχεται καθημερινά η ελληνική κοινωνία, από μια Κυβέρνηση χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμότητα, από ένα πολιτικό σύστημα, γερασμένο και βουτηγμένο στα σκάνδαλα και την ανυποληψία, έχει και πολλές παράπλευρες απώλειες, εκτός από τις φανερές: φτώχεια, διάλυση κοινωνικού ιστού, έλλειμμα δημοκρατίας, παραχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας .
Δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης και των συνεπειών της, ένα πρωτοφανέρωτο και θολό κοινωνικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό περιβάλλον. Όταν οι θεσμοί που πάνω τους είχαμε στηρίξει τη δράση μας, καταρρέουν ή χάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, στη θέση τους στήνονται καρικατούρες:  Δεκάδες «συλλογικότητες», ή κινήσεις, που στηρίζονται στην «καλή εικόνα» του υποψήφιου αρχηγού στα ΜΜΕ ή στις κοινοτυπίες που τούτος πετά δεξιά κι αριστερά. Εφόδιο λίγες γνώσεις οικονομικών ή εργατικού δικαίου. Συνομοσιολογικές αναλύσεις της ιστορίας.  Λαϊκισμός και ανακάλυψη και πάλι της μοναδικότητας της φυλής και μιας διήγησης «εθνικής», που οδηγεί ολοταχώς ή στην παράνοια ή στο ρατσισμό.
Πρόσωπα εμφανίζονται από το πουθενά, έχοντας στις βαλίτσες τους μόνο έναν λόγο καταγγελτικό, που χαϊδεύει αυτιά και ένστικτα αυτοσυντήρησης. Κάποιοι διατείνονται ότι έχουν γεννηθεί με παρθενογένεση. Δεν  έχουν ιστορία, πρότερη δράση. Δεν λέρωσαν τούτοι τα χεράκια τους στα σωματεία και στα συνδικάτα. Δεν μίλησαν ποτέ τους στις συνελεύσεις και  στις διαδηλώσεις. Άλλοι «διάβαζαν» και άλλοι ήταν με το αζημίωτο, στην σκιά κάποιων από αυτούς που βρίζουν. Άρα αθώοι του αίματος. Ολόλευκοι σαν περιστερές, εξαπολύουν θέσφατα, κριτικές επί παντός επιστητού, μένοντας στο απυρόβλητο. Όποιος τολμήσει να υψώσει λόγο άλλον, είναι εχθρός του λαού γενικώς και αορίστως. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν ιδεολογίες, κάποιοι ήδη κήρυξαν το τέλος της ιστορίας, με τις συγκρούσεις των τάξεων, και στη θέση της βάζουν γενικά και αόριστα το λαό και τα συμφέροντά του, φέρνοντας στη μνήμη εποχές μεσοπολέμου…..
Ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν ότι η κρίση, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες Έλληνες, το μοντέλο ανάπτυξης ή την υπαρκτή διαφθορά των πολιτικάντηδων. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον καπιταλισμό που από τη φύση του γεννά τις κρίσεις αέναα και κάθε φορά και πιο δύσκολες στην επίλυσή τους. Όσο δεν το συνειδητοποιούν, όσο το αρνούνται, τόσο θα τσαλαβουτάνε στα θολά νερά του λαϊκισμού και θα είναι εν δυνάμει μελλοντικοί σύμμαχοι, όλων όσων έφεραν τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.