Μια μεγάλη αλλαγή έχει συντελεστεί στην διάρθρωση των μεγάλων Δήμων, που είναι ικανή να αλλάξει το τοπίο και να δώσει την αναγκαία ώθηση στην παραπέρα ανάπτυξη και στη συμμετοχή των πολιτών. Και αναφέρομαι στην δημιουργία των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, θα διοικούνται από τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων που θα αποτελούνται από 15 άτομα. Θα συνεδριάζουν για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην εδαφική τους περιφέρεια, και θα ασχολούνται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, την ύδρευση και αποχέτευση, τα κοινόχρηστα δίκτυα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κυκλοφοριακά ζητήματα, την εκτέλεση έργων και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες που θα έχουν αυτές θα προσδιορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα θα εγκρίνει και τον προϋπολογισμό του κάθε διαμερίσματος, το οποίο θα έχει ειδικά γραφεία για να λειτουργεί.
Πως θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της γειτονιάς μας;
Όλα τα ζητήματα που μας αφορούν και δυσκολεύουν τη ζωή μας (από την αποχέτευση ως το κυκλοφοριακό και τα μικρά ή μεγαλύτερα έργα πνοής για τη γειτονιά μας), θα αποφασίζονται σε επίπεδο διαμερίσματος (άρα με άμεση δικιά μας γνώση και απόφαση) και θα προωθούνται στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα εγκρίνεται και σχετικός προϋπολογισμός για κάθε διαμέρισμα. Θα παρακολουθείται δε, από το συμβούλιο διαμερίσματος η πρόοδος της υλοποίησής τους.
Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη προκειμένου να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από το κυρίαρχο μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αυτοδιοίκησης. Για να εφαρμόσουμε τις αρχές της εθελοντικής δράσης και της από τα κάτω διαχείρισης των ζητημάτων. Για να δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρώπινη, που να αξίζει να ζούμε , εμείς και τα παιδιά μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου