Σάββατο, Απριλίου 28, 2007

1η Μάη: Μέρα μνήμης και αγώνα


Εγκύκλιος Ομοσπονδίας Οργανωμένων Επαγγελμάτων

& Εργατικών Συνδικάτων (Η.Π.Α. 1886)

«Σηκωθείτε, δουλευτάδες της Αμερικής!, αφήστε κάτω τα εργαλεία σας την 1η του Μάη 1886, σταματήστε τη δουλειά σας, κλείστε τα εργοστάσια, τις φάμπρικες και τα ορυχεία. Για μια μέρα το χρόνο. Μια μέρα επανάστασης , όχι ανάπαυσης! Μια μέρα που δεν ορίστηκε από τους καυχησιάρηδες εκπροσώπους των θεσμών που κρατούν την εργατιά σε υποτέλεια. Μια μέρα στην οποία οι εργάτες κάνουν τους δικούς τους νόμους κι έχουν τη δύναμη να τους εφαρμόσουν, όλα αυτά χωρίς τη συγκατάθεση, την έγκριση αυτών που καταπιέζουν και κυβερνούν. Μια μέρα κατά την οποία με τεράστια δύναμη , η ενότητα της στρατιάς των δουλευτάδων παρατάσσεται κατά των δυνάμεων που σήμερα εξουσιάζουν τα πεπρωμένα του λαού όλων των εθνών. Μια μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση και την τυραννία, ενάντια στην αμάθεια και κάθε είδος πολέμου. Μια μέρα κατά την οποία οι εργάτες θα πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν «οκτώ ώρες για δουλειά, οκτώ ώρες για ανάπαυση και οκτώ ώρες για ό,τι θα ήθελαν».

Παρασκευή, Απριλίου 27, 2007

ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ



Οι εξεγέρσεις των "κολασμένων" στις φυλακές της χώρας, σίγουρα δεν θα συνεγείρουν τη μεγάλη πλειοψηφία που ανατριχιάζει μπροστά στις οθόνε ςτων τηλεοράσεων. Όμως σπάνε τη σιωπή και ρίχνουν λίγο φως στα σκοτεινά κελιά.

Πέμπτη, Απριλίου 26, 2007

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ)

Το Κυπριακό, τελικά πουλάει!! Η γνωστή ρήση για το αντίθετο, αποδείχθηκε λανθασμένη. Και πουλάει γιατί είναι μια πληγή ματωμένη στο κορμί του ελληνισμού. Μια πληγή που προξενήθηκε ΚΑΙ από τα δικά μας λάθη. Η συλλογική μας αφήγηση για τους κακούς που επιτίθενται κάθε φορά εναντίον της μικρής πλην αθώας χώρας μας, πρέπει πλέον να διορθωθεί. Το σύνθημα που βροντοφώναζαν κάποιοι ελληναράδες την περίοδο του Μακεδονικού: «Διαβάστε Ιστορία!!», θα πρέπει να ιδωθεί και από εμάς. Πράγματι, όλοι μας είμαστε αδιάβαστοι όσον αφορά την ιστορία της Κύπρου. Αδιάβαστοι για το ρόλο της ΕΟΚΑ Β, αδιάβαστοι για τον ρόλο του Γρίβα, της Κυπριακής εκκλησίας, του χουντικού πραξικοπήματος, των θυλάκων που είχαμε περιορίσει τους Τουρκοκύπριους, του εμφυλίου ουσιαστικά στη μεγαλόνησο. Αδιάβαστοι όσον αφορά την σημερινή κατάσταση στο νησί με την τεράστια οικονομική πρόοδο, τις offshore εταιρείες, την κουλτούρα. Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος, απέδωσε καρπούς. Η Κύπρος και το ζήτημα της κατοχής απασχόλησε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τελικά το ελεύθερο κομμάτι της εντάχθηκε στην Ε.Ε. Μια επιτυχία μοναδική τα τελευταία 30 χρόνια, που απέδειξε ότι όταν έχουμε στρατηγική, επιμονή στους στόχους μας, πετυχαίνουμε. Δυστυχώς κάποιοι, θεωρούν ότι τα πάντα ακολουθούν τη λογική του αυτόματου πιλότου. Κάποιοι, πιστεύουν ότι η θέαση των γεγονότων είναι αρκετή για να προχωρήσουν τα ζητήματα. Κάποιοι, βασανιζόμενοι από το σύνδρομο της Ζυρίχης, απλώς προεδρεύουν !!
Κι όμως η ευκαιρία της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων ήταν εδώ. Αρκεί οι κυβερνώντες να είχαν την πρόνοια και τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, της ουσιαστικής παρέμβασης για την απαλοιφή των αρνητικών του σχεδίου. Το σχέδιο Ανάν, μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για την επίλυση του προβλήματος. Σίγουρα οι Κύπριοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον τους. Όμως η Ελλάδα και ο λαός της θα πρέπει ξεκάθαρα να έχουν σχέδιο και στρατηγική, για το σημαντικό και χρονίζον ζήτημα που ταλανίζει τον ελληνισμό επί 40 χρόνια.

Κυριακή, Απριλίου 22, 2007

ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ με διαρροές στα ΜΜΕ προετοιμάζει τους ασφαλισμένους για την «εξυγίανση» του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, αποκαλύπτεται σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του ένα πρωτοφανές σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ένα σκάνδαλο που συνδυάζει τα περιβόητα «γαλάζια Παιδιά»( αποτυχημένους πολιτευτές που διορίστηκαν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια Ευρώ) και πολιτικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα με το πόρισμα «δεν υπήρχαν όρια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στηρίζονταν στα κριτήρια της ιδιωτικής εταιρείας. Αγόραζαν ομόλογα 7% ακριβότερα από την ημερήσια διακύμανση».


Ας δούμε λίγο περισσότερο τα δομημένα ομόλογα: Για να παρακαμφθεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι το 77% των αποθεμάτων των Ταμείων θα πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλείς επενδύσεις (σταθερά ομόλογα ή καταθέσεις), βρέθηκε η πατέντα του «δομημένου ομολόγου». Τα δομημένα ομόλογα που αγόρασαν τα Ταμεία είναι μόνο κατ’ όνομα ομόλογα (ίσα για να καλύπτονται οι τυπικές προϋποθέσεις τις νομοθεσίας). Γενικά μιλώντας, τα δομημένα ομόλογα ανήκουν στην κατηγορία των παράγωγων προϊόντων (derivatives). Πρόκειται για προϊόντα ειδικών χαρακτηριστικών που πολύ συχνά έχουν υψηλό ρίσκο και χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμισμα του ρίσκου άλλων επενδύσεων. Ακόμα και στο παγκόσμιο καζίνο των διεθνών χρηματαγορών τα δομημένα ομόλογα δεν χρησιμοποιούνται ως κύρια επένδυση.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα ασφαλιστικά Ταμεία:
Τα δομημένα ομόλογα που αγοράστηκαν δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν δεκαπενταετή ή εικοσαετή διάρκεια. Για τα πρώτα δύο έως πέντε χρόνια προβλέπουν μια σταθερή και ως επί το πλείστον συμφέρουσα απόδοση. Όμως για τα επόμενα δέκα έως δεκαοχτώ χρόνια οι αποδόσεις τους συναρτώνται από περίπλοκες εξισώσεις. Πρόκειται για επένδυση τόσο υψηλού ρίσκου που πρακτικά ισοδυναμεί με στοίχημα, και μάλιστα στημένο. Ένα στοίχημα το οποίο είναι βέβαιο ότι θα το χάσουν οι εργαζόμενοι και θα το κερδίσουν το κράτος που έχει εκδώσει τα δομημένα ομόλογα και η τράπεζα που τα διακινεί.
Επιπλέον, τα δομημένα ομόλογα δεν είναι εμπορεύσιμα με συμφέροντες όρους για τα Ταμεία. Λόγω του πολύ μεγάλου ρίσκου τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταπουληθούν. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα τους σημαίνει ότι αν τα Ταμεία χρειαστούν ρευστό θα πρέπει να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό με πολύ σκληρούς όρους ή να ρευστοποιήσουν τα δομημένα ομόλογα που κατέχουν στο 60% ή 70% της ονομαστικής αξίας τους. Δηλαδή με τα δομημένα ομόλογα τίθενται σε κίνδυνο όχι μόνο οι αποδόσεις αλλά και το ίδιο το κεφάλαιο των Ταμείων.
Τέλος, τα δομημένα ομόλογα δίνουν τεράστιες ευκαιρίας για κερδοσκοπία των μεσαζόντων στην πλάτη των εργαζομένων. Τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν συναλλάσσονται κατ’ ευθείαν με το κράτος αλλά με ενδιάμεσες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες. Λόγω του υψηλού ρίσκου που έχουν αυτά τα προϊόντα, συνήθως πουλιούνται στον τελικό αποδέκτη σε τιμή μικρότερη από την ονομαστική αξία τους (άρτιο). Τα Ταμεία όμως αντί να αγοράσουν στο 85% ή 87% του αρτίου, αγόρασαν στο 100% ή και 106%. Επιπλέον, η τράπεζα που «δομεί» το ομόλογο (που μεσολαβεί δηλαδή μεταξύ κράτους και Ταμείου) κερδίζει και από τη λεγόμενη μεταφορά επιτοκίων (swap). Ενώ, δηλαδή, παίρνει από το κράτος ένα επιτόκιο ύψους τάδε, καταβάλει τελικά στο Ταμείο ένα πολύ μικρότερο επιτόκιο. Στην περίπτωση του ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ που αγόρασε τα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, τα κέρδη των μεσαζόντων έφτασαν το αστρονομικό 15% της αξίας του προϊόντος

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αντί η Κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον αρμόδιο Υπουργό, τον στηρίζει και προσπαθεί με συμψηφισμούς και αναζήτηση τεχνικών άλλοθι να διασωθεί. Για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Την πολιτική ευθύνη για την ζημιά των εκατομμυρίων Ευρώ από τα Ταμεία μας την έχει η Κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί. Η κατάργηση της επιτροπής ελέγχου των χρηματιστηριακών πράξεων , ο διορισμός πολιτικών φίλων, με αδιαφανείς διαδικασίες, η προσπάθεια απόκρυψης και απόσυρσης της ευθύνης των Υπουργών, ουσιαστικά δείχνουν τον ένοχο: την Κυβέρνηση της ΝΔ.

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Αν σωθούμε όλοι μας από τα απόνερα του ναυαγίου στη Σαντορίνη, θα είναι θαύμα. Για άλλη μια φορά, βιώνουμε τα αποτελέσματα της τηλεοπτικής μας δημοκρατίας: Φωνασκούντες μαϊντανοί που άφησαν κατά μέρος τις γνώσεις τους για τους σεισμούς, την τρομοκρατία και τα υπόλοιπα κι έβγαλαν στην επιφάνεια τη ναυτοσύνη τους. Ξερόλες δημοσιογράφοι, «αποκλειστικά πλάνα» που δείχνουν το τίποτα, μαρκαρισμένο με το σήμα όλων των σταθμών, Κυβερνητικούς παράγοντες να μην έχουν τι να πουν και να επιτίθενται επί δικαίων και αδίκων. Έχουν γραφτεί πολλά για την τηλεόραση και πως αυτή επιδρά στην Κοινωνία μας και διαμορφώνει όχι μόνο την πολιτική ατζέντα, αλλά και συνειδήσεις. Πως παίρνει μια είδηση , ένα συμβάν από το ποιο μικρό ως το σπουδαιότερο, το αξιολογεί με βάση τα δικά της standards (ακροαματικότητα, επικαιρότητα, συμφέροντα επιχειρηματικά) και την παρουσιάζει με τη δική της αισθητική, προσπαθώντας να χτυπήσει τη φλέβα ενδιαφέροντος του μέσου τηλεθεατή. Το αποτέλεσμα; ΚΑΝΕΝΑ!! Αφού από την αρχή δεν τέθηκαν τα σωστά ερωτήματα. Δεν ερευνήθηκαν συστηματικά και μακροχρόνια οι ελλείψεις και οι ευθύνες. Σε λίγες ημέρες όλα ξεχνιούνται. Οι δόσεις «ενημέρωσης» είναι τόσο μεγάλες που όλοι σε λίγο μπουχτίζουν και χάνουν το ενδιαφέρον τους. Ποτέ, μα ποτέ τα κανάλια, δεν επανήλθαν για να ερευνήσουν τα αποτελέσματα ή την πορεία θεμάτων που για πολλές ημέρες είχαν επικεντρωθεί. Η τακτική τους: Περιμένω να «σκάσει» ένα θέμα, το εξαντλώ και μαζί με αυτό και τους τηλεθεατές και πάω στο επόμενο.
Στο συγκεκριμένο θέμα, κανείς δεν έπρεπε να πέσει από τα σύννεφα. Όλοι μας (ακόμα κι εμείς οι απλοί πολίτες), γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια της χώρας, για τα τελευταίου τύπου τεράστια πλοία. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κατάπλου και απόπλου (παρόμοιο με αυτό των αεροδρομίων). Όλοι μας ξέρουμε ότι τα πλοία δεν ελέγχονται σωστά και δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, στον αγώνα για ταχύτητα και μεγιστοποίηση του κέρδους. Γνωρίζουμε καλά, ότι τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων, μπορεί να υπάρχουν σε κάποια συρτάρια αλλά κανείς δεν τα επικαιροποιεί, δεν ασκείται εντατικά πάνω σε αυτά. Τα γνωρίζουν κι αυτοί. Ιδίως οι της Κυβέρνησης. Αλλά περί άλλα τυρβάζουν. Αδυνατούν ως και την καθημερινότητα της χώρας να διαχειριστούν. Αδαείς κι ανάξιοι, απλώς ζεσταίνουν τους θώκους τους και φυσικά πλουτίζουν. Αδιαφορώντας για όλα και όλους μας.

Τρίτη, Απριλίου 17, 2007

ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ..ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΕΙ















Αφίσες από τον αγώνα φοιτητών και εκπαιδευτικών. Τις βρήκαμε στην πολύ καλή ιστοσελίδα Άλφα Βήτα....διαδώστε τες!!

Κυριακή, Απριλίου 15, 2007

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ




(Καθυστερημένο σχόλιο ..αλλά πάντα επικαιρο για την αντίσταση φοιτητών και εργαζομένων)
Ευτυχώς που κάποιοι ακόμα αντιστέκονται και σπάνε με λύσσα τις βιτρίνες του καθωσπρεπισμού και της αλλοτρίωσης. Καίνε χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, τα «σύμβολα» και τα ιερά μιας Κοινωνίας ωχαδερφισμού, εξαθλίωσης και υποταγής.
Για να μας συγκινήσουν το κάνουν. Να μας αναστατώσουν. Να δουν αν ακόμα αντιδρούμε και δεν έχουμε εντελώς παραλύσει. Μας πετροβολούν όλους εμάς που σκύψαμε από το βάρος της καθημερινότητας και της ανάγκης. Μας τραβούν από το μανίκι να σηκωθούμε από τον καναπέ της τηλεοπτικής μας ενημέρωσης. Να βγούμε στους δρόμους. Εκεί στους δρόμους, που πλημμυρίζουν από βλέμματα φωτεινά. Από απεργούς διαδηλωτές, ξεροκέφαλους, επίμονους, ονειροπόλους. Που δεν έχουν λύσεις για όλα και προγράμματα προς υλοποίηση όταν έρθουν στην εξουσία, αλλά μια θολή εικόνα ενός κόσμου διαφορετικού από αυτό που βιώνουν καθημερινά. Ενός κόσμου που πολλοί από μας, κάποια στιγμή ονειρευτήκαμε. Εκεί που γίνεται πράξη η υπαρξιακή ανάγκη κάθε νέου να βιώσει τη μοναδική εμπειρία της συλλογικής μέθης και δράσης, να δημιουργήσει γεγονότα, να ενηλικιωθεί πολιτικά. Η κυρίαρχη πολιτική με όρους εξουσίας είναι απεχθής και μακρινή. Η πολιτική με όρους κοινωνίας είναι μια πραγματικότητα που οι ίδιοι δημιουργούν.
Το δήθεν τέλος της ιστορίας, στο οποίο όλα θα λύνονται με ευπρεπείς διαλόγους στα πάνελ και στα συνέδρια, δεν ήρθε. Σε ποιο διάλογο θα συμμετέχει ο 50άρης άνεργος; Που θα καθίσει ο έφηβος με τα 15 λεπτά ελεύθερο χρόνο; Πού, ο νέος με τα 3 πτυχία και τα μεταπτυχιακά αλλά χωρίς δουλειά; Ο δάσκαλος με τα 25 χρόνια υπηρεσίας που δεν του περισσεύουν χρήματα να πιει ένα καφέ; Ο συνταξιούχος;
Όταν η Κοινωνία η συγκροτημένη, και οι κυρίαρχες τάξεις σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Πάντοτε η διεκδίκηση, η σύγκρουση, ο θυμός, η εξέγερση και η βία στη βία της ακινησίας και του παλιού ήταν τα όπλα της πλειοψηφίας που αντιδρά στην αυθαιρεσία και την περιθωριοποίηση. Είναι το πνεύμα που μας κρατά όλους σε εγρήγορση. Εμάς τους φοβισμένους νοικοκυραίους, με τη δουλίτσα και τα δάνεια. Είναι πολύτιμο και το χρωστάμε όλοι μας σε τούτους τους νέους ακόμα κι όταν ξεπερνούν τα όρια κι υπερβάλλουν.

Παρασκευή, Απριλίου 13, 2007

Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ


Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του "Νέου Αγωνιστή" αφιερωμένο στο συνέδριο επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ένα περιοδικό που φιλοδοξεί να συνεχίσει την πορεία του "Αγωνιστή", περιοδικού που ξεκίνησε την έκδοσή του από το ΠΑΚ Ιταλίας και συνέχισε εκφράζοντας το χώρο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του `80. Ο νέος Αγωνιστής αποτελεί έκδοση πρωτοβουλίας μελών ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διευθύνεται από συντακτική ομάδα. Στο φύλλο αυτό συνεργάστηκαν οι Βασίλης Ασημακόπουλος, Εύα Βέργαδου, Στάθης Διομήδης, Νίκος Μεντζίνης, Αριστομένης Συγγελάκης και Γιάννης Χατζηαντωνίου.Ο «νέος Αγωνιστής» αποτελεί έκφραση του πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Η προσπάθειά μας είναι συλλογική με κινηματικό χαρακτήρα και στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την εθελοντική προσφορά. http://www.neosagonistis.gr/