Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Η σκακιέρα του τρόμου

Όσοι είδαν σε καθημερινή εφημερίδα έναν τεράστιο γεωφυσικό χάρτη της Μέσης και Άπω Ανατολής, που είχαν σημειωθεί οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου συνειδητοποίησαν, ότι ένας νέος ψυχρός πόλεμος, αυτός της ενέργειας είναι σε εξέλιξη και παρασύρει στο διάβα του όλους μας. Για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα ολόκληρη, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μια προδιαγεγραμμένη πορεία προς τον πόλεμο. Ίσως έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι εταιρείες – μεγαθήρια, που υλοποιούν αυτό που όλοι μας ονομάζουμε παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, αδιαφορούν για ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή του περιβάλλοντος. Αναζητούν σαν τα πεινασμένα σκυλιά νέα κοιτάσματα και νέες αγορές. Και δεν σταματούν σε τίποτα προκειμένου να τα αποκτήσουν. Στήνουν προβοκάτσιες, δημιουργούν «πολύχρωμες» εξεγέρσεις, μας «πυροβολούν» και μας καθοδηγούν με κατασκευασμένα στοιχεία καθημερινά, ακόμα και μέσα από έγκυρα ΜΜΕ (θυμηθείτε τους κορμοράνους, τα όπλα μαζικής καταστροφής των Ιρακινών και τόσα άλλα). Και πάνω από όλα ψάχνουν «πρόθυμους» ηγέτες, που είναι έτοιμοι να σκύψουν, να προσφέρουν διευκολύνσεις, να δώσουν έδαφος και εναέριους χώρους, για να περάσουν και να στηθούν τα «έξυπνα όπλα», που θα σκορπίσουν και πάλι τον όλεθρο και θα γυρίσουν στον Μεσαίωνα ολόκληρους λαούς. Και βρίσκουν!! Μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι με ένα απλό μνημόνιο η Κυβέρνηση της ΝΔ, παραχωρεί στο ΝΑΤΟ, διευκολύνσεις πρωτοφανείς.
Κι όμως μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό, υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται, που δεν υποκύπτουν και αγωνίζονται. Ακόμα και στην καρδιά της υπερδύναμης, μέσα στις ΗΠΑ, οι αντιπολεμικές δυνάμεις, συγκλονίζουν τη χώρα με τις διαδηλώσεις τους και αφυπνίζουν συνειδήσεις. Στην Ευρώπη και στη χώρα μας, το αντιπολεμικό κίνημα, μπορεί, αν όχι να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων, αλλά να δημιουργήσει αναχώματα και να καθυστερήσει την καταστροφή. Τούτες τις ημέρες στην Αθήνα (από τις 4-7 του Μάη), οι δυνάμεις που οραματίζονται έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο εργασίας και ειρήνης συναντιούνται και οργανώνονται για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις των καιρών. Γιατί δεν έχουμε τις απαντήσεις έτοιμες, έχουμε όμως τη διάθεση να τις αναζητήσουμε μαζί με τα κινήματα, χωρίς πρωτοκαθεδρίες και μεσσιανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: