Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2006

Το δικαίωμα μας να μη γίνει προνόμιο!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Η απόφαση συγκρότησης της Πρωτοβουλίας δεν ήταν της στιγμής ούτε ελήφθη σε κάποιο κομματικό γραφείο. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης την Άνοιξη του 2006. Πρόδρομο της Πρωτοβουλίας αποτέλεσε μια προκήρυξη «πρώην και νυν μελών της ΠΑΣΠ» που μοιράστηκε στις κινητοποιήσεις του Μαΐου 2006, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις, όπως του κ. Βερέμη, που μίλησε για «παλαιομαρξιστές της ΠΑΣΠ» καθώς και ανάλογες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας. Στη διάρκεια του καλοκαιριού η ιδέα μιας προσπάθειας να αντιταχθεί το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 κέρδισε έδαφος και λειτούργησε ως βάση για την ενοποίηση και την περαιτέρω πολιτικοποίηση των οργανώσεών μας.
Θεωρούμε τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως ολιγαρχική εκτροπή, που πλήττει καίρια τα δικαιώματα που κατέκτησε ο Λαός μας με σκληρούς αγώνες. Θέτουμε ως προτεραιότητά μας τη ματαίωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, μέσω της απόρριψης της σχετικής πρότασης της Δεξιάς από τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το σκοπό αυτό ζητούμε δημοψήφισμα, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Καταστατικού ώστε η άποψη αυτή να γίνει θέση του Κινήματος.
Προωθούμε την άποψή μας μέσω ανοιχτής δημόσιας δράσης στην κοινωνία και τα μαζικά κινήματα αλλά και στο κόμμα με συλλογή υπογραφών, κινητοποίηση των μελών και οργάνωση συζητήσεων και εκδηλώσεων. Δίνουμε σάρκα και οστά στη Συμμετοχική Δημοκρατία.
Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, δηλαδή για τη Δίκαιη Κοινωνία, θεμέλιο της οποίας είναι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες.
Για μας η πάλη για τη Δημόσια Παιδεία εντάσσεται στον ευρύτερο πολιτικό αγώνα υπεράσπισης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που γίνονται πλέον ορατά, και στις κοινωνίες της Ευρώπης, τα αδιέξοδα της νέας Δεξιάς και των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών περί ιδιωτικοποίησης του κόσμου.
Για μας η πολιτική ως δημοκρατικό πρόταγμα ταυτίζεται με την αντίσταση του δρώντος λαού στην εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στα δημόσια αγαθά. Με την έννοια αυτή ο αγώνας μας για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: