Τρίτη, Ιουνίου 12, 2007

ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ;

Όλα θα πάνε καλά......
θα ξαναβγούμε και πάλι στον ήλιο
με το λιωμένο παγωτό στο χέρι.
Όλα θα πάνε καλά ........
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ
και να κάνουμε το πρώτο βήμα ΜΑΖΙ!!

Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2007

Ψαρεύοντας σε θολά νερά

Και αίφνης μας προέκυψε Καρατζαφέρης!! Το πέμπτο κόμμα και άλλα για τηλεοπτική κατανάλωση. Πολλά λέγονται και γράφονται για το «φαινόμενο» αυτό. Από τα δεκάδες ακίνητα που κατέχει ως αυτοδημιούργητος ηγέτης (sic), το κανάλι του με τα λογής λογής «λουλούδια» που φιλοξενεί (αλήθεια πότε και ποιος του έδωσε πανελλαδικής εμβέλειας άδεια;), ως τις «θέσεις» που υποτίθεται ότι συντάσσει, έχοντας στο προσκέφαλό του τις μπροσούρες της 17Νοέμβρη!!
Αν κάποιος παρατηρήσει με κάποια προσοχή τούτο το φαινόμενο, θα διαπιστώσει ότι ο λόγος και οι πράξεις πολλές φορές αυτού του πολιτικού αμαλγάματος, είναι γεμάτες από λαϊκισμό, «κοινές αλήθειες» και απουσία ιδεολογικής καθαρότητας. Είναι ένα προϊόν της εποχής μας. Έρχεται να απαντήσει στο ιδεολογικό κενό που την χαρακτηρίζει. Τώρα που οι διαχωριστικές γραμμές για πολλούς έχουν καταρρεύσει, τώρα που οι τηλεοπτικές οθόνες και οι δημοσκοπήσεις καθορίζουν την πολιτική ατζέντα, τώρα που οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν απαξιωθεί ή προσπαθούν να την απαξιώσουν, τώρα έρχεται από το πουθενά με μιαν ανοιχτή αγκαλιά, με ένα δώρο για τον καθένα το κόμμα του Καρατζαφέρη. Χαϊδεύει τον απλό άνθρωπο της «διπλανής πόρτας». Χαϊδεύει τα ταπεινότερα ένστικτα των πολιτών. Κολακεύει το Λαό και τον Πολίτη. Έτσι γενικά και αορίστως. Μιλά για το εκκλησάκι της γειτονιάς του που πήγαινε μικρός!! Φιλά το χέρι της δεξιάς του Κυρίου (Αρχιεπίσκοπο), ξιφουλκεί ανέξοδα ενάντια στο Κεφάλαιο και εναντίον των Αμερικάνων και φυσικά των Εβραίων. Η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα δίπλα του, υβρίζει τους μετανάστες και τους «κουλτουριάρηδες» που τολμούν να έχουν άλλη αντίληψη για την τέχνη (βλέπε λογοκρισία στην art-Αθήνα κλπ), μιλά με λίγα λόγια όπως ο γέροντας πατέρας μας στο καφενείο κι από ότι φαίνεται πείθει.
Το κάθε κόμμα, εκφράζει ή προσπαθεί να το κάνει κάποια κοινωνική ανάγκη. Έρχεται να απαντήσει στα αιτήματα του καιρού του. Ακροδεξιοί θύλακες υπήρχαν και υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Το ποιοτικό σημερινό χαρακτηριστικό , είναι ότι όλοι τούτοι βγαίνουν στο προσκήνιο, προσεχτικά στην αρχή και ξεδιάντροπα σε λίγο. Χαρακτηριστικό τους είναι η λαϊκίστικη «προσαρμοστικότητα». Όπως το «χέρι-χέρι με τον ψηλό» μετατράπηκε στο «με τον Εβερτ αρχηγό» μόλις έπεσε ο Μητσοτάκης, έτσι και τον Λεπέν, τον Πλεύρη, τον Βορίδη, τον Μιχαλολιάκο κι άλλους, τους θυμάται ο Καρατζαφέρης όποτε τους χρειάζεται. Ένας καλός μύλος λοιπόν που όλα τα αλέθει και τα μιαίνει με το άγγιγμά του. Κι όσο όλοι μας ρίχνουμε νερό σε τούτο το μύλο, με την αδιαφορία μας και το χαβαλέ μας, τόσο πιο πικρό θα είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών του.

Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

Λογοκρισία


Μέσα σε λίγες ημέρες απανωτά κρούσματα λογοκρισίας και προσπάθειας φίμωσης φωνών , δημιουργημάτων τέχνης και αντιλήψεων, κυριάρχησαν. Όχι βέβαια στις τηλεοπτικές μας οθόνες (παρά μόνο σαν καρικατούρα της είδησης), αλλά στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων που βλέπουν καθημερινά να πλήττονται δικαιώματα που τα θεωρούσαμε καταχτημένα και δεδομένα στην εποχή μας.
Το πρώτο επεισόδιο είχε να κάνει με μια δημόσια και μάλιστα πανηγυρική ομιλία δασκάλας την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων. Εκεί η εκπαιδευτικός τόλμησε να αρθρώσει έναν ιστορικό λόγο , διαφορετικό ίσως από τον κυρίαρχο (αλήθεια ποιος εξασφαλίζει τι είναι ιστορικό σωστό;), αλλά λόγο σαφώς στηριγμένο σε ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες και βιβλιογραφία. Το «έγκλημα» αυτό στηλιτεύτηκε από τους παριστάμενους «επισήμους» και η δασκάλα οδεύει προς την διαδικασία της δίωξης.
Μετά από λίγες ημέρες κάποιος ιδιώτης ενώ περνοδιάβαινε τις αίθουσες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «art Αθήνα», μπήκε σε μια αίθουσα ειδικά σχεδιασμένη και σημασμένη κατάλληλα, που προβαλλόταν ένα βίντεο με ένα γυμνό γυναικείο κορμί και υπόκρουση τον Εθνικό μας Ύμνο. Και προσβλήθηκε το εθνικό του συναίσθημα και κάλεσε την Αστυνομία και τα όργανα της τάξης συνέλαβαν τον υπεύθυνο και καταζητείται η καλλιτέχνης. Oh tembora oh mores, που θα έλεγαν και οι Γαλάτες!!!! Τι καιροί , τι ήθη!!! Και να ειδικά τραπέζια στα κανάλια και να προσκεκλημένοι οι επί παντός επιστητού μαϊντανοί. Λες και ζούμε σε θεοκρατικά και δικτατορικά καθεστώτα όπου η γνώμη σου για κάτι, η αντίληψη περί αισθητικής και τέχνης θα πρέπει να περνά από τον ειδικό στρατιωτικό λογοκριτή, αλλιώς στο πυρ το εξώτερον.
Αλήθεια που είναι όλοι τούτοι οι φωνασκούντες καθημερινά; Η αισθητική τους δεν θίγεται με τον κάθε λογής Αγάπιο, που κατακλέβει τα λεφτά των Ταμείων; Δεν κοκκινίζουν όταν διαβάζουν για τα μύρια που διαθέτουν νεαροί σχεδόν ανεπάγγελτοι; Δεν φωνάζουν την αστυνομία όταν οι συνταξιούχοι δεν έχουν λεφτά για φάρμακα και για το νοίκι τους; Γιατί δεν αυτοδικούν και δεν κάνουν αγρυπνίες για τους νέους πτυχιούχους των 7οο Ευρώ; Φαρισαίοι όπως πάντα και υποκριτές!!!