Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Ας γίνει προανακριτική για το Βατοπέδιο, ακόμα και για τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

«Κύριοι της ΝΔ, μήπως διαφωνείτε; Τότε ελάτε με την κυβερνητική πλειοψηφία σας φέρτε πρόταση και για κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη. Αλλά ελάτε στη Βουλή, μην αποχωρήσετε ξανά, μην ευτελίζετε κι’ άλλη φορά τους θεσμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπεδιο.
Κατά τον κ. Παπανδρέου προκύπτουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για εννέα πρώην και νυν υπουργούς της ΝΔ .Επανέλαβε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην πρότασή του για προανακριτική επιτροπή στους πέντε απ’ αυτούς ( σ.σ.Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη). Και απέρριψε το επιχείρημα ότι είχαν ευθύνες οι κ.κ. Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης λέγοντας ότι ο πρώτος δικαιώθηκε από το δικαστήριο της Ροδόπης και για τον δεύτερο δεν θα είχε το παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθεί σε βαρύτατες ευθύνες του εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το λάθος του με την αναπομπή της υπόθεσης.
«Κεντρικός σχεδιασμός»
Σε μια ιδιαίτερα υψηλών τόνων παρέμβασή του, που διακόπηκε επανειλημμένα από τα χειροκροτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθείες πολιτικές ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, μίλησε για σκάνδαλο Βατοπεδίου που « σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από ένα ορισμένο κέντρο, διεκπεραιώθηκε με τον συντονισμό της δράσης τουλάχιστον πέντε υπουργών και τριών μεγάλων κρατικών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρόνο» και άφησε σοβαρότατες αιχμές για τον τέως υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο: « Όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους για ένα σκάνδαλο τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται στο επίπεδο του πρωθυπουργού και όποιων λειτούργησαν ως «αντ’ αυτού»…», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ξέρει ότι αυτό το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό». Από τα ΝΕΑ
Επιτέλους,
με τη δήλωση αυτή ο ΓΑΠ, έβαλε την ουσία του θέματος: Να αναλυθούν σε βάθος όλα τα θέματα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αφαίρεσε και τα τελευταία επιχειρήματα της ΝΔ. Έδωσε την εικόνα ενός πολιτικού που δεν μετρά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος αλλά βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη της Κοινωνίας για κάθαρση. Τούτο θα μπορούσε να καταγράφεται και στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά έστω κι αργά, το μείζον επιτεύχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: