Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2010

Είναι να μη ραγίσει το γυαλί…

Ο λαός μας το λέει: «Να μην ραγίσει το γυαλί», γιατί τότε, ότι και να κάνεις, ότι πρωτοβουλίες ακόμα και προς τη σωστή κατεύθυνση κι αν είναι, δεν θα αποδώσει. Ιδιαίτερα στην πολιτική, η συνέπεια λόγων και έργων, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον ηγέτη και το λαό, είναι το άπαν.

Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν εν είδη διαγγέλματος από τον Πρωθυπουργό της χώρας, και ΔΕΝ περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα, ούτε στον προϋπολογισμό, αποτελούν κατά τη γνώμη μου την απαρχή αυτής της διάρρηξης της εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερα τα δύο μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας και του παγώματος των μισθών.

Δύο μέτρα που επανειλημμένα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει αναποτελεσματικά και επικίνδυνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αναποτελεσματικά γιατί τα όποια έσοδα θα εξοικονομηθούν από αυτά, ΔΕΝ είναι ικανά να αλλάξουν την κατάσταση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο χρόνια , μόνο 7-8 μήνες ανάσα δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Επικίνδυνα γιατί το μεν πάγωμα των μισθών θα μειώσει την φοροδοτική ικανότητα των μισθωτών και συνταξιούχων και την αγοραστική τους δύναμη, άρα μικρότερα έσοδα και από φόρους και από ΦΠΑ. Από την άλλη η αθρόα έξοδος υπαλλήλων από τις υπηρεσίες θα μπλοκάρει ακόμα περισσότερο την ικανότητα των ταμείων να χρηματοδοτήσουν τις συντάξεις.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που αυτά δημιουργούν, είναι ότι ράγισαν ήδη το γυαλί της σχέσης που είχε δημιουργηθεί, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και το λαό μας. Ο Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ, είχαν στο πρόγραμμά τους επισημάνει ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με μέτρα κοινωνικά δίκαια, αποτελεσματικά και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου, και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σίγουρα η κρίση που βιώνουμε ως χώρα με ευθύνη της ΝΔ, είναι βαθιά και πολύπλευρη. Οι αγορές και το κατεστημένο της Ευρώπης πιέζουν και θα πιέζουν ώστε να υποκύψουμε σε νεοφιλελεύθερες επιλογές. Όμως οι πολίτες περίμεναν αντίσταση σε αυτές τις πιέσεις και μιαν άλλη διάφορη πολιτική από το μονεταρισμό της ΝΔ. Οι μονόδρομοι

Η δυσπιστία της Κοινωνίας από δω κι εμπρός θα ακολουθεί κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης (στα ζητήματα της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της εξυγίανσης της Δικαιοσύνης και πολλών άλλων), και το χάσμα που άνοιξε, αν δεν διορθωθεί με απόσυρση των μέτρων, με πολιτικές αναδιανεμητικές και αναπτυξιακές, θα αποξενώσει το κίνημα από τις δυνάμεις της εργασίας που το στήριξαν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του. Ήρθε και πάλι ο καιρός να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ" Σάββατο 06/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: