Τετάρτη, Απριλίου 11, 2012

Άνοιξη, απαιτητική και ονειροπόλα



«Εάν είσαι αναγνώστης μελετηρός
Και διάγης χρόνον πολύν εις αναγνωστήρια,
ούτε την ωφέλειαν της γνώσης αμέλησε,
αλλά ούτε και την τέρψιν την αφροδισιακήν..»
Γ. Γιατρομανολάκης
Ερωτικόν

Ο Απρίλης και η άνοιξη (επιτέλους) επέδραμαν στη ζωή και στη φύση. ‘Ύψωσαν το πολύχρωμο φλάμπουρο της κυριαρχίας τους (παπαρούνες φλογάτες και μαργαρίτες κίτρινες και χρώματα χίλια δυο από κοριτσίστικα όνειρα) και διαφεντεύουν τον τόπο. Εποχή κατεξοχήν ερωτική , χύνεται στους δρόμους καρτερώντας τα θύματά της: Ανθρώπους με τις κεραίες  της επικοινωνίας υψωμένες. Διαρκώς να ανιχνεύουν (πολλές φορές μόνο τον εαυτό τους).
Οι αδαείς, χωμένοι στα μικρά κι ασήμαντα αμφιβάλλουν. Ο καιρός λένε άστατος. Βοριάδες σαρώνουν το νησί, που την είδε ς την άνοιξη; Έρωτες; Καγχάζουν!! Τους λυπάμαι. Σκυμμένοι στα καθημερινά , οι ώμοι τους βαρείς από τις ανάγκες, το χαμόγελο μηχανικά χαραγμένο, τα μάτια θολά, από οθόνες και κυκλώματα επηρεασμένα. Οι τσέπες τους γιομάτες λογαριασμούς, αιτήσεις , αποδείξεις. Που να βρει χώρο να τρυπώσει ο έρως;
Αδυνατούν να δοθούν , να μοιραστούν. Παίρνουν ή ζητούν να πάρουν. Προϋπολογίζουν τα αισθήματα και τις ηδονές . Κάκιστοι λογιστές που καταγράφουν στα δεφτέρια τους συν και πλην. Έξοδα και έσοδα. Πάντα ισοσκελισμένα, πάντα τακτικά. Η  παραμικρή «ζημιά» προκαλεί τραύματα αγιάτρευτα, που με τόκο θα ξεπληρωθούν από τον/την επόμενο/η.
Και η άνοιξη κακή εποχή για αυτούς. Απαιτητική και ονειροπόλα. Δεν μπαίνει στα στεγανά και στα λογιστικά βιβλία. Αυτή ζει με σάρκα γιομάτη νεύρα και αίμα. Τρέφεται  με δάκρυα και χυμούς ζωοποιούς. Μύρα την κρατούν ζωντανή από χθόνιες πηγές , ολοχρονίς μαζεμένα. Και ξεχειλίζουν στα σώματα των ανθρώπων κι ομορφαίνουν κορμιά και βλέμματα κι αγγίγματα χιλιόχρονα , γίνονται νέα. Κάθε φορά νέα!!
Και παραδίνεται ο άνθρωπος και καίγεται και κινείται ο τροχός του χρόνου, με κινητήριο δύναμη, τούτη την καύση. Εις τους αιώνες των αιώνων. Και οι άλλοι, οι ανέραστοι, σοδιάζουν και παρηγορούνται πως αυτοί είναι που τον κόσμο προς τα εμπρός κινούνε. Με το εμπόριο, το χρήμα, την εξουσία.
Ω τους δυστυχείς, για την Ελένη , δεν τους μίλησε δυστυχώς κανείς!!!!  

1 σχόλιο:

marilia είπε...

Ανοιξιάτικα αισιόδοξο, ευτυχώς! :)

Χρόνια πολλά! :)