Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

Η γενιά της Ιφιγένειας

Το γεγονός να φορτωθεί η νέα γενιά, τα παιδιά μας δηλαδή, όλα τα ασφαλιστικά βάρη, τόσο της προηγούμενης όσο και της επόμενης γενιάς και να αποτελέσει τη γενιά - Ιφιγένεια, διασπά την αλληλεγγύη των γενεών, αυτής της μεγάλης δηλαδή κατάκτησης και πάγιου αιτήματος του νεολαιίστικου αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Η διαρκής απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των αμοιβών και η κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων πραγματοποιούνται σε όλο και περισσότερους εργασιακούς τομείς και αναμένεται να επιταχυνθούν.

Η μετάβαση από ένα δομημένο και θεσμικά προστατευμένο μοντέλο εργασιακών σχέσεων σε μία κατάστασης συνεχούς μεταβολής και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει κυρίως τους νέους εργαζόμενους και οφείλουμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

Οι αλλαγές στα ωράρια εργασίας, , η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και τηλεπικοινωνιών, η απλοποίηση στην οργάνωση των εργασιών, η τηλεεργασία, η σύνδεση αμοιβής και εργασιακών επιδόσεων, η ευελιξία της αγοράς εργασίας, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η αποσύνδεση της καριέρας από τον χρόνο υπηρεσίας, η άρση της μονιμότητας είναι μερικά μόνο από τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο σύγχρονο τρόπο οργάνωσης των εργασιακών σχέσεων και στα οποία καλούμαστε να «απαντήσουμε» μέσα από θέσεις και προτάσεις, οι οποίες πρωτίστως θα προάγουν την εργασιακή ασφάλεια. Να υπάρξει κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα για τους ανέργους (περίθαλψη, έκπτωση ή δωρεάν μετακίνηση ,ψυχαγωγία κλπ). Το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την καθιέρωση του 35ώρου εργασίας καθώς και για τη θέσπιση κατώτατου μισθού - ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα. Αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ενίσχυση του ρόλου των Ελεγκτικών Μηχανισμών Εργασίας, π.χ. Επιθεώρησης Εργασίας μέσω των οποίων θα διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των όρων της υγιεινής και ασφάλειας. Εξασφάλιση ολοκληρωμένου ασφαλιστικού δικαιώματος και παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών στους νέους εργαζόμενους. Το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να ενταχθεί σε πολιτικό διάλογο συσχέτισής του με την οικονομική και φορολογική πολιτική στα πλαίσια συγκερασμού ανάπτυξης και κοινωνικού κράτους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στην αναλογία των εισφορών εργοδότη - εργαζόμενου και παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές των εργαζόμενων (περίθαλψη – σύνταξη).


[1] ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΗ 2007 ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: