Τρίτη, Ιουλίου 22, 2008

Τα προβλήματα της Κρήτης

Μια σημαντική έρευνα φέρνει στο φως το "Έθνος" (22.07.08) για τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας. Η ακρίβεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα αποτελούν την καυτή τριάδα. Σημαντική είναι επίσης η αποτύπωση της γνώμης για την Κυβερνητική πολιτική: Μόνο το 10,6% πιστεύουν ότι τα πράγματα έγιναν καλύτερα με τη διακυβέρνηση της ΝΔ, έναντι 49,1% που πιστεύουν ότι χειροτέρευσαν. Η καταγραφή υπάρχει και ουσιαστικά αποτυπώνει μια πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε. Τι λείπει; Μα φυσικά η αποφασιστικότητα όλων μας να αλλάξουμε τούτη τη μίζερη πραγματικότητα. Να ανατρέψοουμε τούτες τις πολιτικές που δημιούργησαν την ακρίβεια, την ανεργία, τις ελλείψεις στις υποδομές. Όσο οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μένουν μόνο στην καταγραφή της πραγματικότητας που όντως είναι μαύρη και αποκρουστική, και δεν κάνουν την υπέρβασή τους συγκροτώντας μέτωπα αντίστασης, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Πέμπτη, Ιουλίου 17, 2008

Το όραμα της ΝΔ για την ΠΑΙΔΕΙΑ: Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ


Πάνος Παναγιωτόπουλος (Βουλευτής της Ν.Δ):
«Οραματίζομαι την εποχή που υπήρχε ο επιθεωρητής και έμπαινε στην τάξη και έκανε τον έλεγχο του εκπαιδευτικού..»

Δείτε παρακάτω από τα Πρακτικά της Βουλής 5/7/2008
Πάνος Παναγιωτόπουλος (Βουλευτής της Ν.Δ): «Οραματίζομαι αυτήν την εποχή, την εποχή που υπήρχε ο επιθεωρητής και έμπαινε στην τάξη και έκανε τον έλεγχο του εκπαιδευτικού, που ο εκπαιδευτικός υφίστατο αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες».
Από το λόγο του στη Βουλή 15/7/2008
Εδώ έχουμε συναγωνισμό για το ποιος είναι ποιο δεξιός από τον άλλο!!!!!
»ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως είστε εσείς Νεοδημοκράτης δεν ξέρω.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εμείς είμαστε δεξιοί. Εσείς είστε κεντροδεξιοί. Αλλά θα σας πω και το εξής, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, γιατί η μνήμη σας είναι πλημμελής. Κατηγορείτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις επιλογές στο χώρο της παιδείας από το 1981 και μετά. Θα σας υπενθυμίσω κάτι για τη γλώσσα, κύριε Παναγιωτόπουλε.Το 1978 επί Ράλλη σε ένα βράδυ επιβάλλατε φασιστικά, αν θέλετε, στις 12.30’ το βράδυ, το μονοτονικό. Από εκεί ξεκίνησε το έγκλημα της γλώσσας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος μας. Το λέω εγώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που το παραδέχεστε. Είναι μεγάλη τιμή σε έναν πολιτικό άνδρα να παραδέχεται τα λάθη.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν επιπόλαιη γλωσσική μεταρρύθμιση του ’80 και την πλήρωσε ο ελληνικός λαός».

Ας δούμε πολύ σύντομα τα έργα και τις ημέρες του θεσμού που η ΝΔ οραματίζεται για την εκπαίδευση:

  • Χαρακτηριστική ήταν και η εγκύκλιος του υπουργού Μομφεράτου στην οποία απευθυνόμενος στους επιθεωρητές έγραφε : «…αντί να καθοδηγήσωσιν, ενισχύσωσιν, ενθαρρύνωσιν, εμψυχώσωσιν και φρονηματίσωσι τους Έλληνας δημοδιδασκάλους, ούτοι προσηνέχθησαν και προσφέρονται προς αυτούς, ώστε δεν πιστεύουσιν ούτοι ότι της τυραννίας απηλλάγησαν, αλλ’ ότι τυράννους μετήλλαξαν μόνον…» (Λέφας, 1942, 291-292).

  • Ως στελέχη ενός συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού μηχανισμού, στενά συνδεδεμένα και εξαρτώμενα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι επιθεωρητές επέτρεψαν σε αυτές να τους χρησιμοποιήσουν ως μέσα πίεσης, ελέγχου και πειθαναγκασμού των δασκάλων και διατηρώντας την ευθύνη (με τις ευλογίες της πολιτείας) και την υποχρέωση σύνταξης εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων επί πολλές δεκαετίες, χρησιμοποίησαν αυτό το δικαίωμα πολλές φορές ως «όπλο» απέναντι στους δασκάλους. Για το λόγο αυτό και ο κλάδος των δασκάλων τήρησε αρνητική στάση έναντι του θεσμού.

Μια μικρή βιβλιογραφία για όσους τους ενδιαφέρει το θέμα:

· Ανδρέου, Α. & Παπακωνσταντίνου, Γ. (1994). Εξουσία και οργάνωση-διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αθήνα : Νέα Σύνορα-Λιβάνη.
· Βασιλειάδης Γ.Ι. (1932). «Ιστορική ανασκόπησις του θεσμού επιθεωρήσεως των σχολείων της Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως», Επετηρίς Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, Αθήνα, σελ. 229-230.
· Γάκης, Τ. (1965). «Οι υπηρεσιακές εκθέσεις», Επιστημονικόν Βήμα του Δασκάλου, τ. 1, σελ 14-15.
· Γιοκαρίνης, Κ. (2000). Ο Σχολικός Σύμβουλος. Αθήνα : Γρηγόρης.
· Γρόλιος, Γ. & Τζήκας, Χ. (2002). Ηγεμονία, Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική Πολιτική. Το Επιστημονικό Βήμα του Διδασκάλου (1953-1967). Αθήνα : Μεταίχμιο.
· Δ.Ο.Ε., περ. Διδασκαλικό Βήμα, 1924-1993, Αθήνα.
· Δημητρόπουλος, Ε. (1984). «Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου», Νέα Παιδεία, τ. 29 (Χειμώνας 1984), σελ. 96-108.
· Ζαμπέτα, Π. «Η εκπαιδευτική πολιτική στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση (1974-1989). Η περίπτωση των πολιτικών εποπτείας και αξιολόγησης της εκπαίδευσης», Διδακτορική Διατριβή, Π.Τ.Δ.Ε. Αθήνας, Αθήνα, 1992.
· Ηλιάδου, Β. (2004). «Η εικοσάχρονη πορεία του θεσμού του σχολικού συμβούλου», Μακεδνόν, τ.12 (Χειμώνας 2004), σελ. 121-144.
· Ιορδανίδης, Γ. (2002). Ο ρόλος του Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Γραφείου Εκπαίδευσης. Θεσσαλονίκη : Κυριακίδης.
· Καραγεώργου, Δ. (1994). «Ο ρόλος του σχολικού συμβούλου στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», Εκπαιδευτικά, τ. 33, σελ. 34-45.
· Κωστούλας, Π. (2000). «Τα αίτια της αποτυχίας του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου», Διαπαιδαγώγηση, τ. 143, σελ.11.
· Λέφας, Χ. (1942). Ιστορία της εκπαιδεύσεως. Αθήνα : ΟΕΣΒ.
· Μαυρογιώργος, Γ. (1993). Εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση. Αθήνα : Σύγχρονη Εκπαίδευση.
· Μπουζάκης, Σ. (2003). Νεοελληνική Εκπαίδευση (1821-1999). Αθήνα : Gutenberg.
· Νούτσος, Χ. (1986). Ιδεολογία και εκπαιδευτική πολιτική. Αθήνα : Θεμέλιο.
· Παπαμάρκου, Χ. (1895). Ανάλυσις του Νομοσχεδίου του κου Πετρίδου Περί της Στοιχειώδους ή Δημοτικής Εκπαιδεύσεως. Αθήνα.
· Παπανούτσος, Ε. (1948). «Η Διοίκηση της Παιδείας», Παιδεία, τ. 15 (Φεβρουάριος 1948), σελ. 49-53.
· Τζιμόπουλος, Α. (1966). «Οι υπηρεσιακές εκθέσεις», Διδασκαλικό Βήμα, φ. 596 (Ιούνιος 1966), σελ. 2.
· Φίλος, Σ. (1984) Το χρονικό ενός θεσμού. Αθήνα : Εκδόσεις για όλους.
· Φώτιος, Ι. (1925). «Ο θεσμός της επιθεωρήσεως των Δημοτικών Σχολείων», Διδασκαλικό Βήμα, φ. 19 (Μάρτιος 1925), σελ. 2.
· Χανιώτης, Κ. (1956). «Το πρόβλημα της επιθεωρήσεως των Δημοτικών σχολείων και των λειτουργών των», Διδασκαλικό Βήμα, φ. 327 (Οκτώβριος 1956), σελ. 2 - 3.

Τετάρτη, Ιουλίου 16, 2008

Πυρκαγιές: Πότε θα μάθουν;

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας κάηκε, το κράτος απεδείχθη ανήμπορο να αντιδράσει και το μόνο που απέμεινε είναι η ελπίδα ότι δεν θα ξαναφυσήξει ο Αίολος, δεν θα ανάψει ξανά φωτιά και δεν θα καεί το υπόλοιπο πράσινο της Αττικής. Και δεν είναι μόνο η Αττική σχεδόν όλη η Ελλάδα φλέγεται καθημερινά και πάλι τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες δικαιολογίες: Ο "στρατηγός άνεμος", οι ελλείψεις πυροσβεστικών μέτρων, η ανικανότητα συντονισμού και σχεδίασης, η ολιγωρία της κεντρικής διοίκησης. Στην αρχή λέγαμε ειρωνικά ότι χρειάζονται χρόνο για να μάθουν. Τελικά αποδεικνύεται ότι στα σκάνδαλα, στην κατάληψη του Κράτους, στη διαπλοκή μαθαίνουν εύκολα. Στα άλλα δυσκολεύονται!!!!

Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2008

Αποτυχία παντού


"Στην πλέον δραματική ομολογία της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Αλογοσκούφης προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
Μάλιστα, όχι μόνο όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, στοιχεία που πλήττουν ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα, αλλά στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών, από τον ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Έτσι ώστε κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο να μιλούν για «Μαύρο Σεπτέμβρη της οικονομίας» και να αμφισβητούν κατά πόσον η κυβέρνηση θα έχει τα χρήματα για να ανακουφίσει- όπως έχει εξαγγείλειμε κάποια μέτρα τους οικονομικά ασθενέστερους" ΝΕΑ Πέμπτη 10/07/2008
Στη σεμνότητα και ταπεινότητα τα έκαναν μπάχαλο (Βαρθολομαίος, Ζαχόπουλος, κουμπάροι, Κουκοδήμος, κά), στην Παιδεία και την Υγεία ξεπουλούν ότι έχει απομείνει σε ιδιώτες, στα σκάνδαλα πρωταθλητές μέσα σε 4 χρόνια (Υποκλοπές, πακιστανοί, Siemens, Κουμπάροι, Κλοπή αποθεματικών των ταμείων), στην εξωτερική πολιτική άστα να πάνε (ποιος θυμάται τώρα το Κυπριακό, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό), στην Οικονομία όπως θα διαβάσατε παραπάνω δυστυχώς επτωχεύσαμε!!!! Η καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας σε όλο της το μεγαλείο!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2008

Ποιος τελικά λέει ψέματα;

Τελικά πήγε ταξίδι ο κος Υπουργός;
Με την Ολυμπιακή που δεν έχει απευθείας πτήση;
Με δικά του έξοδα;
Με "κλεισμένο" το δωμάτιό του από την Siemens;
Έχει τελικά τα παραστατικά που όπως λέει τα "φυλάει" ζηλότυπα επί 3 συναπτά έτη;
Έχουν κλειστεί συμβάσεις του Υπουργείου πολιτισμού ή Οργανισμών που εποπτεύει με την Siemens, ποιες είναι, πότε θα δουν το φως της δημοσιότητας;
Ερωτήματα που δεν έχουν πάρει απάντηση επί σειρά ημερών, αλλά η Κυβέρνηση και ο κος Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένοι!!!!!

Τρίτη, Ιουλίου 01, 2008

Στο Λιβυκό...


Εκεί στο βαθύ γαλάζιο του Λιβυκού.
Εκεί που το μάτι σου αδυνατεί να ξεδιαλύνει όρια ουρανού και θάλασσας.
Εκεί που λατρευόταν η Μινωίτισσα θεά του τοκετού Ειλείθυια.
Μακριά από τα ..."σκάνδαλα¨και τις επιλεκτικές διαρροές των τεχνικών της εξουσίας.
Μακριά από τα συνέδρια της πλήξης.
Χωμένος σε σελίδες βιβλίων, στα μάτια των μικρών παιδιών και στην αγκαλιά αυτής που σε ανέχεται αγαπώντας σε.