Κυριακή, Απριλίου 17, 2016

Περί διαλόγου κι άλλων ....δαιμονίων.



Και πάλι στις οθόνες μας, αλλά και στα social media, το γνωστό από παλιά παιχνίδι: Ομάδες «εξεγερμένων» ή «επαναστατών» κάτω από τη σημαία των συλλογικοτήτων που εκπροσωπούν αλλά χωρίς αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων , ή και αντίθετα στις αποφάσεις των Ομοσπονδιών που ανήκουν, μπαίνουν και διακόπτουν  εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια του διαλόγου για την εκπαίδευση. 

Σήμερα βέβαια στα πάνελ βρίσκονται αυτοί που πριν χρόνια, βρίσκονταν στους εξεγερμένους, που λοιδορούσαν και εξύβριζαν άλλους που εκπροσωπούσαν το συνδικάτο ή την τότε διοίκηση.
Κάποιοι χαμογελούν χαιρέκακα: «Σας τα λέγαμε!!! Αυτά που μας κάνατε παθαίνετε»
Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: « Ο δικός μας διάλογος, δεν έχει σχέση με το παρελθόν(!!!)»
Κάποιοι συνεχίζουν να μετρούν τα επαναστατικά λάφυρα των ενεργειών τους με τα like  στις αναρτήσεις τους.
Η προσωπική μου άποψη (και για να προλάβω τους κακεντρεχείς, που θα διαγνώσουν κίνητρα προσωπικά), καταγραμμένη χρόνια πολλά πριν , είναι η ίδια: ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ!!! ΕΔΩ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2009.
Κι εδώ η τοποθέτησή μου στην 81η Γ. Σ της ΔΟΕ, όπου και πάλι αναφερόμουν στον ιάλογο κωφών και στην απουσία αυτοκριτικής από όλους μας:

Το συνδικάτο, αν έχει θέσεις επεξεργασμένες δεν έχει να φοβάται κανέναν. Κέρδη θα έχει που θα καταφέρει να περάσει τη συλλογιστική του στη βάση του, αλλά και στην ευρύτερη  Κοινωνία. Για να έχει λοιπόν επιτυχία, η συμμετοχή μας στον διάλογο που έχει ξεκινήσει, αυτά θα έπρεπε να εξασφαλιστούν:
·         Η ατζέντα του διαλόγου (περιεκτική και όχι αποσπασματική)
·         Η ισοτιμία στη συμμετοχή (άλλη βαρύτητα η θέση συνδικάτων που εκπροσωπούν 70.000 εκπαιδευτικούς κι άλλη η θέση ομάδων πίεσης για στενά συντεχνιακά συμφέροντα
·         Η διαφάνεια κι αν είναι δυνατόν η δημόσια προβολή των εργασιών του διαλόγου
·         Η δέσμευση, ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα εφαρμοστούν άμεσα.

Δυστυχώς ως κοινωνία αλλά και ως συνδικάτα, μας λείπει η κουλτούρα διαλόγου. Οχυρωνόμαστε όλοι μας πίσω από τη μοναδικότητα της αλήθειας μας. Η άποψή μας θέσφατο ιερό. Όσοι δεν το συμμερίζονται εχθροί, προδότες, ριψάσπιδες.
Η βάση μας, που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, αδυνατεί να παρακολουθήσει. Οχυρώνεται πίσω από προσωπικές αγωνίες για: (αδιοριστία, λιτότητα, συνταξιοδοτικό), και δεν συμμετέχει. Η ευρύτερη κοινωνία, γονατισμένη από την κρίση και την ανασφάλεια, ενδίδει πολλές φορές στον κοινωνικό αυτοματισμό. Σε τούτη τη διαμορφωμένη κατάσταση, η επαναφορά ξεπερασμένων, εργαλείων διεκδίκησης κι αναζήτησης της πρωτοπορίας,  μέσα από διαχωρισμούς: «Επαναστάτες» από την μια, «ξεπουλημένοι» από την άλλη, μόνο κακό κάνει. 

Η πρότασή μου: ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ!! Με αυτοκριτική πρώτα από τους κυβερνώντες που συνέβαλαν κι αυτοί στην διαπαιδαγώγηση μιας ολόκληρης γενιάς, στις διαδικασίες των παράλληλων μονολόγων. Ας ξεκινήσουμε από τα κοντινά μας: Από το Σύλλογο που ανήκουμε και να τον επιβάλλουμε στις ομοσπονδίες και στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: